19 Mart 2013 Salı

Küçük Kara Balık - Samed Behrengi





Tür: Öykü - Çocuk
Çeviren: İlknur Özdemir
Resimleyen: Serap Deliorman
Sayfa Sayısı: 60

Elimi çabuk tuttum. Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER) henüz el atmadan okuyuverdim Samed Behrengi’nin Küçük Kara Balık öyküsünü. Belki gözden kaçtı, belki de öğretmenler kitap önermiyorlar artık; önerilmiş olsa daha körpecik çocukları yoldan çıkarabilecek bu öyküye “örf ve adetlerimizi” dikkate alarak bir işlem uygulamaları gerekirdi. Neyse ben duyarlı bir vatandaş olarak görevimi yapıp şimdiden yetkilileri uyarıyorum; bir gün bir öğretmen çıkar, bu öyküyü öğrencilerine önerir sonra sizin başınız ağrır, belki de şeytan dürter çocuk bir yerlerden duyar, görür, okur sonra yetişen nesilden yine sizin başınız ağrır. İyisi mi siz 12 Eylül döneminin yasaklı kitaplarından olan Küçük Kara Balık’a geç kalmadan dönemin ruhuna uygun bir müdahalede bulunun benden uyarması!

Çocuk kitapları okuyorum evet. Çocukluğumda okumadığım nice çocuk kitaplarına bir özlem mi? Olabilir. Ancak buna vesile olacak bir şeylere ihtiyacım vardı: Irmak, Güneş ve Deniz! Benim sevgili dünyalar tatlısı yeğenlerim. Şu an üçü de tam mıncırmalık, ısırmalık. Güzel güzel büyüyorlar. Eh ben de bir yaşa geldim hani, üç çocuk amcasıyız bugüne bugün. Bir işe yarayalım değil mi? İşte bu tatlı tatlı büyüyen yeğenlerime güzel kitaplar alayım istiyorum. Okul bitsin daha neler alırım ancak şimdilik elden gelen bu kadar. Evet, sırf yeğenlerim güzel kitaplar okusun diye. Bugün kargoyu alır almaz okumamın başka bir sebebi yoktu! Sağ olun var olun çocuklar sizler olmasanız utanır okuyamazdım vallahi. Utanmadan yazıyorum bir de hatta.

Küçük Kara Balık’a gelirsek, boşuna yetkilileri uyarmadık; Küçük Kara Balık tam bir devrimci. Sorgulayan, yaşadığı alanın sınırlılığıyla yetinmeyen, ötesini, ilerisini düşünen ve düşünceleri uğrunda kararlar alıp gözü pek hareket etmekten çekinmeyen bir balık. Bu balık dogma kabul etmiyor, eşitsizliğe, bencilliğe göz yummuyor ve asla birilerinin suyuna gidip çıkar sağlamaya çalışmıyor.

7 yaş üzeri masal kitabı olarak önerilen bu öyküyü bizim bıcırıklar ne zaman okur bakalım. Annelere de bir okutmak lazım tabi. Öneriyorum anneler siz de okuyun…

Not: soL Kitap ekine Samed Behrengi’yi ve bu öyküyü tanımamı sağladığı için teşekkürler.   

2 yorum:

  1. Bugün bahsi geçti bu kitabın bir arkadaşla aramda, bende okuyamadım diye canı sıkılanlardanım ama yalnız değilmişim onu anladım:) ve asıl anladığım hiç birşey için geç olmadığı, ağacın illa da yaşken eğilmediği, önemli olanın ne yaşta olunursa olunsun çorak geçen o dönemleri telafilerinin olabileceğini cesurca gösterdiğin için teşekkürler Doğa:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Telafi olur mu bilemem ama en azından bir teselli olduğu kesin:)Sen de yararlan Öndercim içinde kalanları alıver ufaklıklara;)

      Sil